Via ferrada Agulles Rodones

01000111

Llarga i exigent via ferrada que trobem a la comarca del Baix Empordà, en la interessant zona dels Carcaixells d’en Dalmau. Classificada com a K5, destaca per tenir bastants passos atlètics, 8 ponts i fins a 11 ràpels.

Dades de la sortida:

  • Lloc de sortida: Can Llaurador, Solius (Baix Empordà)
  • Distància: 5,3 Km
  • Desnivell positiu: 300m.
  • Temps: 6h
  • Dificultat: K5. Trams atlètics. Via llarga, cal resistència i bona tècnica per fer els 11 ràpels (corda de 40m).
  • Track de la ruta: Prémer aquí.

Aprofitem un dia entre setmana, just abans d’iniciar els dies festius de Setmana Santa per arribar-nos a fer aquesta via ferrada, en un dia assolellat, però ventós, fet que ens fa pensar que en els ràpels haurem d’anar molt amb compte a què la corda no s’enganxi en arbres o arbusts fora del nostre abast.

Abans de començar cal destacar que aquesta via ferrada està clausurada per motius de seguretat, tot i que segons sembla, la propietat dels terrenys actualment no li interessa que la via ferrada segueixi estant activa. Per tant, caldrà que cadascú hi vagi sota la seva pròpia responsabilitat.

Després d’estacionar uns metres més enllà de Can Llaurador (pista d’accés en molt bon estat), seguirem les marques de PR en direcció al Menhir de Can Llaurador.

01000093
Menhir de Can Llaurador

Seguirem recte, sempre per bon camí. A tall informatiu, al llarg d’aquesta aproximació veurem uns arbres pocs comuns, d’escorça blanca i fulles allargades, que són eucaliptus. També trobarem alzines suredes.

01000095
Exemplar d’eucaliptus.

Arribats a una cruïlla de camins amb un cartell indicador i un gran plafó on es destaca que la via ferrada està clausurada, seguirem cap a l’esquerra (indicació de via ferrada) on anirem trobant un camí ben trepitjat i unes marques blaves que ens duran fins a l’inici de la via ferrada.

01000097
Arribant a l’inici de la via ferrada Agulles Rodones.

Ens equipem i comencem la ferrada que, malgrat tenir pocs trams verticals a causa de la naturalesa del terreny, sí que esprem les possibilitats d’aquest al màxim, tot buscant passos de flanqueig ben interessants i amb passos desplomats prou esportius.

A més a més, al llarg del recorregut passarem per un total de 8 ponts de diferent llargada i tipologia i 11 ràpels. Si ho desitgem, també hi ha una instal·lació de tirolina, però en desconeixem l’estat de conservació.

01000101
Un dels 8 ponts que trobarem al llarg del recorregut.

Una recomanació que faria és, en cas de no estar molt acostumats a escalar o fer vies ferrades, dur uns bons guants a tal efecte, ja que la longitud de la via ferrada pot fer que les mans pateixin.

Dit això, no entraré a detallar el recorregut de la via ferrada, però cal tenir en compte que enllaçarem breus trams de caminada (escapatòries fàcils) amb trams de via ferrada que en gairebé tot moment buscaran el pas més desplomat o original de la paret.

01000143
Una de les múltiples travesses laterals que anirem enllaçant.

Finalment, també destacaria que cal tenir un grau de resistència de braços prou elevat, ja que en cas contrari, podríem arribar a patir en els últims compassos de la via.

Una vegada finalitzada la via, anirem seguint marques blaves que ens duran al mateix camí d’accés a la via ferrada.

A tall de conclusió, segurament és una de les millors vies ferrades de Catalunya, però el seu estat de deteriorament farà que no trigui massa a no ser practicable i, molt em temo, que l’acabaran desmantellant com ja ha passat amb altres vies ferrades.

Imatges

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *