La Bidasoako Pedalak és una ruta magnífica per tal de recórrer el país del Bidasoa, des de les muntanyes de la vall de Baztan, on neix el riu Bidasoa, fins a la seva desembocadura entre Hondarribia i Hendaia.
Dades de la sortida:
- Lloc de sortida: Bera, Bortziri (Navarra)
- Distància: 190 Km
- Desnivell positiu: 5.200m.
- Temps: 4 jornades d’entre 4 i 6 hores
- Dificultat: Mitjana/Alta. Combinació de trams de pista, sender o trialeres més o menys tècniques i ciclables. Molt poc asfalt.
- Track de la ruta: Contactar amb Bidasoako Pedalak.
Aprofitant uns dies de festa en ple mes d’abril, ens arribem al País del Bidasoa per realitzar la travessa en BTT coneguda com a Bidasoako Pedalak. De fet, vam ser els primers de la temporada en dur a terme aquest itinerari, ja que la primavera és molt plujosa en aquest indret i els camins a vegades queden poc transitables.
El nostre cas no va ser una excepció i vam haver de moure les dates un dia per evitar començar xops al primer cop de pedal. Per altra banda, no vam poder fer les etapes amb el punt d’inici i final habituals a causa de la disponibilitat dels allotjaments, que en aquestes èpoques encara no estan plenament operatius.
En aquesta ocasió no penjaré tracks, distàncies i desnivells diaris, donat que des de l’organització us ho poden facilitar i dependrà molt d’on ens allotgem.
Dia 1: Bera – Doneztebe
Així doncs, arribem un dijous al migdia a la població de Bera, on ja ens espera l’Eneko, responsable de la ruta, per tal de facilitar-nos el material i les indicacions necessàries per realitzar aquesta activitat amb plenes garanties. Ha acabat de ploure fa poca estona i el terreny està molt humit i enfangat, fet que ens farà anar més lents.
Ben aviat començarem a avançar per un sender molt bonic, però molt enfangat. Amb prou feines podem pedalar, però la cosa va millorant amb el pas dels quilòmetres. Tot seguit, per pistes bastant espatllades, anirem combinant trams de bosc amb passos pel costat de camps de conreu.
Passarem per alguns trams empedrats amb còdols, que fan delicades les baixades i impossibles les pujades, on patinem sense possibilitat d’avançar.
Sigui com sigui, estem gaudint de bells paratges i d’interessants bordes i pobles com Lesaka o Arantza, on arribem després d’arrossegar la bicicleta una bona estona (rampa molt pronunciada amb còdols) i on aprofitem per parar a segellar el llibre de ruta i menjar una mica al bar Pablo Enea Jatetxea.
Seguidament, continuarem ascendint, tot guanyant vistes cap al poble i el seu entorn, envoltats per una densa boira.
Després de les pluges, raja aigua per tot arreu i quedem meravellats amb les fagedes i salts d’aigua que anem trobant a cada racó.
Després d’una última ascensió i planejar per uns bells prats, començarem la baixada que ens durà fins a la nostra destinació, el bonic poble de Doneztebe, molt tranquil, donat que estem al mes d’abril i pràcticament no hi ha turistes.
Dia 2: Doneztebe – Ainhoa
Comencem el dia amb un bon esmorzar i ens posem a pedalar no massa d’hora. Aquesta serà la tònica de gairebé cada dia, ja que tenim tota la jornada per endavant i com que no fa calor, aprofitarem per parar a dinar i fer la ruta tranquil·lament.
El dia es presenta emboirat, però d’entrada no li donem importància, ja que forma part de l’encant d’aquesta humida zona.
Sortint de Doneztebe i passant per Legasa, ben aviat ens endinsarem en un paratge espectacular, que trobem dins del Parc Natural del Señorío de Bertiz.
Anirem remuntant per una pista tallada al trànsit motoritzat. Estem sols i així seguirem pràcticament tots els dies en els entorns naturals que anem creuant, tot un autèntic luxe.
Després d’una interessant pujada, sortirem de la zona protegida del Parc Natural i ens ficarem a uns prats de muntanya on començarem a veure la problemàtica que tindrem, la boira cobreix les parts altes de les muntanyes i bona part del recorregut del dia és per les carenes més altes del sector.
Segons diuen, es gaudeix d’unes magnífiques vistes des d’aquest indret, que no vam poder gaudir i, de fet, a estones no hi veiem a més de 5 metres, tot abusant de l’ús dels GPS i sentint esquelles sense veure cap animal.
Després de travessar aquesta llarga carena muntanyosa i de fer una ràpida i divertida baixada, ens situem a Urdazubi i, més concretament, a la Taberna Montxo, on ens guarden les bicicletes mentre degustem uns magnífics pintxos que ens ajuden a refer-nos de la dura travessa del mar de boires.
Una vegada dinats, reprenem la marxa cap al famós poble de Zugarramurdi, que ens queda ben a prop, però del qual ens separa una bona pujada entre corriols i pistes.
Amb el pack de la travessa, s’inclouen les entrades per visitar les coves de Zugarramurdi, motiu pel qual aprofitem per treure-hi el cap. De fet, en aquest punt també ens han de fitxar el llibre de ruta.
Després de la visita a les coves i al poble, anirem a travessar la frontera amb França i fer una volta per pistes i corriols, que ens duran fins ben a prop del poble d’Ainhoa. Com que anem d’hora, ens decidim a acabar de baixar a la població per visitar-la.
Tot seguit, després d’una breu pujada, arribarem a l’hotel Ur Hegian, que està allunyat del nucli, molt a prop del port fronterer de Dantxarinea.
Dia 3: Ainhoa – Hondarribia
Comencem el tercer dia baixant fins a la població d’Ainhoa, que haurem de creuar pel seu carrer principal per, tot seguit, enllaçar dos breus trams de carretera. Haurem d’estar atents i prendre una pista sense asfaltar que ben aviat començarà a pujar fort.
Anirem passant per pistes sense asfaltar, per paratges ben bonics, plens de prats i pastures per animals. El dia avui és molt millor, sense boira i podem gaudir del paisatge i d’una bona temperatura.
Tot seguit anirem a parar a una carretera, prop del poble de Sara on, segons sembla, hi ha un tren turístic molt conegut, Le Train de la Rhune.
Començarem una baixada per carretera, que abandonarem ràpidament per una pista i corriols que ens faran gaudir fins a arribar al poble de Azkaine, molt bonic i ben cuidat.
A partir d’aquí, seguirem una bona estona per carretera, de forma molt planera en el que, segurament, serà el tram més pesat de tota la travessa.
Afortunadament, a l’alçada de Penzia Berri, deixarem la carretera i començarem una pujada per pistes i sender fins al coll fronterer d’Ibardin, on pararem a la Mendiko Jatetxea a gaudir d’un bon àpat.
Amb la panxa plena, farem una baixada per pista, amb algun breu tram de pujada, que ens durà a un llac on aprofitem per parar a fer-nos algunes fotos i observar el paisatge.
Després d’unes ràpides baixades, tornarem a arribar a la civilització, ja a la plana on el riu Bidasoa va perdent velocitat i guanyant envergadura abans de desembocar a l’oceà.
En aquest punt s’acabaran les pistes i corriols, però gaudirem d’una magnífica passejada per una zona peatonal i per bicis que va resseguint per la banda dreta del riu, encara a França.
Arribats a Hendaia, donarem una volta per la població, ja que anem molt d’hora i, finalment, anirem cap al port a buscar una de les barques que per 2€, ens passarà d’una riba a l’altra del riu per arribar a Hondarribia.
Baixem les bicicletes de l’embarcació i, com que anem molt d’hora, aprofitem per donar una volta per Hondarribia que, a títol personal, penso que és més bonica que la seva veïna francesa, Hendaia.
Després de visitar el poble, anirem a l’allotjament, ubicat just al centre de la població, on podrem guardar les bicis i gaudir d’un merescut descans.
Dia 4: Hondarribia – Bera
Després de descansar molt bé a l’Hotel Jauregui, reprenem la marxa i encetem l’última jornada d’aquesta travessa resseguint la població en direcció nord, on començarem a remuntar la serra de Jaizkibel, per camins prou tècnics i costeruts.
Arribarem al punt més alt de la carena, on trobem una carretera que abandonarem ràpidament per començar a baixar altra vegada per pistes, fins que arribarem a un tram amb ciment on, se’ns obrirà una mica la vista i ja veurem l’espectacular badia de Pasai.
A partir d’aquí anirem per un passeig molt planer i agradable, que ens menarà en pocs instants fins al poble de Pasai Donibane, molt bonic i on es denota que és un poble de pescadors.
Seguidament passarem per tota una trama urbana que conformen diferents poblacions, com Lezo o Errenteria, sempre per carrils bici molt ben habilitats, on farem un bon grapat de quilòmetres, guanyarem poc desnivell i avançarem molt ràpidament (sempre respectant les normes de circulació dels carrils bici).
Finalment, abandonarem el carril bici i emprendrem una dura pujada, a trams amb ciment, que ens deixarà a la carretera de Lesaka a Oiartzun. Acabarem de pujar uns metres per aquesta carretera i emprendrem una ràpida baixada fins a l’embassament de Endara.
Encerclarem aquest embassament, que abandonarem per fer una altra rampa prou dura, també amb ciment i que ja serà l’última dificultat destacada de la jornada, ja que després anirem de forma bastant planera per una carena, des de la qual ja veurem Bera, punt d’inici i final d’aquesta travessa.
Finalment, arribarem a Bera, satisfets i contents per haver gaudit d’una magnífica travessa en BTT. Ha estat la primera experiència en el món de les travesses en bici i puc dir que no serà l’última vegada.
Per concloure, la Bidasoako Pedalak és una ruta totalment recomanable, ja que en poques jornades et permet conèixer un entorn i racons que difícilment podríem veure fent qualsevol altra activitat.